5 voordelen van Ashwagandha

5 voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha, ook bekend als Indiase ginseng, is een kruid dat steeds populairder wordt. Het wordt in India al 3000 jaar gebruikt als medicijn. Ashwagandha heeft een adaptogene werking bij verschillende gezondheidsproblemen. Het bevat namelijk tal van chemische bestanddelen die de weerstand van het lichaam tegen ziekten verhogen. Daarnaast zou het lichamelijke en psychische stress verbeteren. Maar wat zijn nu de bewezen eigenschappen van dit kruid? Wij geven jou de vijf voordelen van Ashwagandha! 


1. Verminderen angst en stress


Cortisol is een hormoon dat je lichaam aanmaakt in stressvolle of gevaarlijke situaties. Het hormoon helpt je reageren op deze crisis door je in vecht- of vluchtmodus te brengen. Overmatige blootstelling aan cortisol brengt echter risico’s met zich mee. Zo is er meer kans op langdurige angst, depressie en gewichtstoename. Studies tonen aan dat mensen die regelmatig Ashwagandha gebruiken, significant lagere cortisolspiegels hebben. Het verlaagt dus je stressniveau. 


2. Verlagen bloedsuiker


Het gebruik van Ashwagandha stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Studies tonen aan dat het kruid de productie van insuline versterkt. Dit hormoon beïnvloedt de glucosestofwisseling. Zowel voor mensen met diabetes als bij gezonde mensen heeft Ashwagandha een positief effect op het bloedglucoseniveau.


3. Verhogen cognitie


Cognitie staat ook bekend als het kenvermogen. Dit is het proces van kennisverwerving en de mentale activiteit. Dit proces vindt plaats door waarnemingen en door met denken deze informatie te verwerken. Al eeuwen lang helpt Ashwagandha om het geheugen en de cognitie te verbeteren. Het belang van goed getrainde en gezonde hersenen is vanzelfsprekend. Het kruid kan hiertoe bijdragen door zowel de aandachtsspanne als de snelheid waarmee informatie verwerkt wordt, te verbeteren. 


4. Versterken immuunsysteem


Het is bewezen dat Ashwagandha het immuunsysteem een boost geeft. Het kruid stimuleert volgens studies ziektebestrijdende en ontstekingsremmende immuuncellen. Zo helpt het om chronische pijn te verzachten, zoals artritis. Ashwagandha kalmeert pijn op dezelfde manier als aspirine en ibuprofen. Daarnaast heeft het kruid een positief effect op het aantal rode bloedcellen omdat het rijk is aan ijzer.


5. Verhogen mannelijke vruchtbaarheid 


Studies tonen aan dat Ashwagandha bijdraagt aan de productie van testosteron bij mannen. Hoge doses van het kruid kunnen helpen bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid wanneer er sprake is van een lage spermaconcentratie. Zowel de spermaconcentratie, het volume als de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert.